Eşti director la acest liceu şi vrei să adaugi
sau să modifici aceste informaţii? Apasă aici.
Grupul Scolar Tismana se gaseste amplasat pe soseaua motel-manastire la distanta de 500 m de centrul orasului, langa vestita Cooperativa Arta Casnica - Tismana.
Manastirea Tismana, perla a ortodoxiei din Tara Romaneasca, a fost locul unde au aparut primele elemente ale invatamantului, unde Cuviosul Nicodim, a intemeiat prima scoala din tara de caligrafi si copisti de carti bisericesti, in diverse limbi. El insusi a caligrafiat un Tetravanghel, pe pergament, in limba slavona, pe care l-a terminat in anul 1405, fiind cea mai veche carte din Tara Romaneasca.
Prima scoala publica a fost infiintata in Tismana, in timpul reformelor lui Cuza, pe la 1864. Dar primele inscrisuri despre scoala din Tismana dateaza din 1893, cand pe 13 decembrie, revizorul scolar nota in" Registrul scoalelor din Gorjiu", ca starea localului este "modesta", fiind...
Grupul Scolar Tismana se gaseste amplasat pe soseaua motel-manastire la distanta de 500 m de centrul orasului, langa vestita Cooperativa Arta Casnica - Tismana.
Manastirea Tismana, perla a ortodoxiei din Tara Romaneasca, a fost locul unde au aparut primele elemente ale invatamantului, unde Cuviosul Nicodim, a intemeiat prima scoala din tara de caligrafi si copisti de carti bisericesti, in diverse limbi. El insusi a caligrafiat un Tetravanghel, pe pergament, in limba slavona, pe care l-a terminat in anul 1405, fiind cea mai veche carte din Tara Romaneasca.
Prima scoala publica a fost infiintata in Tismana, in timpul reformelor lui Cuza, pe la 1864. Dar primele inscrisuri despre scoala din Tismana dateaza din 1893, cand pe 13 decembrie, revizorul scolar nota in" Registrul scoalelor din Gorjiu", ca starea localului este "modesta", fiind construit din barne, avand spatiu insuficient, precum si conditii improprii de igiena (ferestrele nu permiteau aerisirea iar apa de baut se tinea afara intr-o " vadra "), ca si un mobilier care nu oferea nici un fel de confort , in schimb, curatenia nu lasa de dorit,iar Domnul Dumitru Popescu , invatatorul si directorul scolii poseda " aptitudini si insusiri cerute postului� si progresul ce-l realizeaza cu elevii sai este satisfacator ".Scoala numara 55 de scolari prezenti : clasa I-16, clasa a-II-a-15, clasa a-III-a-8, clasa a-IV-a-9, clas a V-a-4, clasa a VI-a-3.
De atunci si pana in zilele noastre scola din Tismana s-a dezvoltat continuu, ajungand la ceea ce este azi prin efortul si daruirea mai multor generatii de dascali, multi dintre ei fii ai satului si elevi ai scolii sau fii ai dascalilor, oameni care au contribuit prin inteligenta , talentul si tactul pedagogic la educarea a zeci si zeci de generatii de elevi, ba chiar au sprijinit material scoala. Astfel la 21 Ianuarie 1910 " Scoala mixta din comuna Tismana "isi tinea cursurile in casa Domnului Neferescu Ion, " care nu a primit nici o chirie "dupa cum nota inspectorul, care mai mentiona ca " prin staruinta deosebita a domnilor invatatori se lucreaza la cladirea unui local maret de scoala cu 2 sali de clasa ", local ce va fi dat in folosinta in 1913, cu mobilier "de sistem nou, pupitre de cate 2 elevi ".
Tot aici isi tineau sedintele Cercul Cultural, adevarate festivaluri culturale la care luau parte pe langa invatatori si elevi si ceilalti sateni si invitati de seama. Astfel la 10 Mai 1925, la Conferinta Cercului cultural Tismana, urmata de o serbare a luat parte si " Domnul Cosbuc, care a ramas adanc impresionat multumirea sufleteasca exprimandu-si-o felicitand pe invatatorii vorbitori si organizatori ai serbarii " .
Pentru cei ce se intreaba ce-i cu G.Cosbuc, poetul nasaudean, cum de a poposit pe meleagurile gorjenesti, trebuie sa amintim ca acesta venea adesea la Tismana sa se odihneasca vara , sa profite de linistea si de frumusetea peisajului dar si de aerul sanatos , locuind in casele cumnatului sau editorul si librarul Ion Sfetea, a carui casa este astazi o placuta pensiune. Si acum se mai pastreaza" Chioscul lui Cosbuc ", refacut prin efortul mesterilor de la Hidroelectrica sub indrumarea sef laborator UCCH, unde la umbra unui stejar falnic , in chioscul aflat nu departe de vila cumnatului sau, poetul se ferea de arsita verii.
Pe langa scoala din Tismana , cum gasim o alta nota in registrul de inspectii, exista o biblioteca populara, " formata de domnul George Sfetea, in anul 1920, numarand peste 1000 de exemplare " si o biblioteca scolara " insemnata ".
Un moment special este consemnat in registrul de inspectii la data de 25 Martie 1930 " subsemnatii V.Militaru din partea SSR si George Lungulescu, ziarist si conferentiar din partea Casei Scoalelor insotiti de Domnul Neferescu, revizor scolar al Judetului Gorj, Ioan Barbulescu, Directorul ziarului Gorjanul si acompaniati de corul Scolii Normale din Tirgu-Jiu am participat la sezatoarea culturala tinuta in curtea scolii primare George Cosbuc, din comuna Tismana, luand parte peste 500 de oameni din localitate si satele vecine. S-a putut evidentia cu aceasta ocaziune spiritul sanatos de care este animata populatiunea acestui colt de judet si dornicia ce poseda pentru manifestatiunile culturale. S-a vizitat Valea Sfintei Manastiri Tismana si nedeia satului din Zavoiu ducand cu noi cele mai frumoase amintiri ". Asa au fost mereu oamenii locului iubitori de cultura, pastratori ai traditiilor si facatori de arta populara.
La 1930 s-a dat in folosinta si cel de al doilea local al scolii, avand 2 sali de clasa, " o cancelarie precum si alte camere folositore spectacolelor si bibliotecii populare ".
Pe la 1940, cand umbra razboiului se abatuse si asupra scolii din Tismana invatatorii sai fiind concentrati, scoala are printre invatatori pe Doamna Maria Popescu si o maestra Doamna Elena Ionescu.
In 1942, la ziua Eroilor, in holul scolii Tismana s-a dezvelit " Tabloul de pomenire a eroilor comunei ", semn de recunostinta eroilor ce s-au jertfit pentru patrie. Tot in acest an s-a infiintat la Scola G.Cosbuc din Tismana, cursul superior. Desi necazurile si suferinta razboiului se abatusera si asupra comunei Tismana, unde se refugiasera elevii si profesorii de la Scoala Normala Vasile Lupu din Iasi sau de la Liceul Regina Maria din Bucuresti, totusi dascalii isi faceau in continuare datoria tinand cursuri si organizand serbari si intreceri sportive " amintind de vremurile de liniste de altadata " cum gasim o nota sau o alta nota spunea " manifestatiunea a starnit admiratia populatiei care pe nesimtite a fost smulsa o clipa de la preocuparile zilnice si pusa in fata unui spectacol inaltator ".
La 21 mai 1946 gasim in registrul de inspectii urmatoarea insemnare : " am vizitat scoala primara G.Cosbuc din comuna Tismana in fata celor doua pavilioane micul parc cu banci si o vegetatie bogata si bine ingrijita da ochiului impresia placuta a unei gospodarii chibzuite si atent supravegheata ", scoala avea 4 invatatori barbati si 2 invatatoare la 180 elevi, la care se adauga un post maestra si o gradinita pentru copii condusa de o educatoare. Aici aveau loc examenele de sfarsit de an , serbarile si intrecerile sportive intre scoli, aici se tineau sedintele de importanta pentru regiune, " incadrata cu un select corp didactic si condusa de dl. Chitiba a carui energie si spirit organizator sunt motorul ,, scoala din Tismana se prezinta ca fruntasa in regiune ".
Astfel scoala a continuat sa se dezvolte iar localul a devenit neincapator, dar un nou local va fi dat in folosinta abia in 1970, un local modern cu incalzire centrala, cu sali de clasa si laboratoare.
Grupul Scolar Industrial cu specializarea in domeniul mecanic a luat fiinta in anul 1990 dar clasele liceale afiliate in acest profil existau inca de la 1976. Cladirea scolii Generale fiind neincapatoare au mai fost construite inca 2 sali de clasa si doua ateliere de mecanica.
In anul 2000 se schimba profilul claselor liceale si al scolii profesionale datorita necesitatii dezvoltarii invatamantului conform cu nevoile locale ale zonei turistice Tismana; astfel ca si in prezent la Grupul Scolar Industrial Tismana functioneaza pe langa invatamantul prescolar, primar, gimnazial si invatamant liceal profil servicii si Scoala de Arte si Meserii cu specializarile mecanic si textile-pielarie, pentru buna desfasurarea a instruirii practice au fost amenajat un atelier de croitorie prin colaborarea si parteneriat cu ONG- uri din Belgia si Elvetia.
Informaţii utile pentru admitere 2024
Specializare
Cod 2024
Locuri 2024
Nr. Locuri speciale
Forma Învățământ
Filiera
Profil
Intensiv
Limba de predare
Bilingv
MA 2023
Rromi
R.Moldova
Turism si alimentatie
168
24
-
-
Tehnologica
Servicii
-
Limba româna
-
1.85
Arhivă medii de admitere
Specializare
Bilingv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2011
2010
2009
2008
2007
2005
2004
2003
2001
2000
Turism si alimentatie
-
1.85
2.41
2.53
3.00
2.14
2.44
2.25
2.74
3.63
2.93
4.44
5.85
-
4.84
6.17
5.71
5.65
6.08
6.24
7.28
Mecanica
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4.53
4.04
-
5.40
5.20
5.68
5.66
6.04
-
-
Mecanica
Engleza
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4.04
-
-
-
-
-
-
-
Turism si alimentatie
Engleza
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
4.77
-
-
-
-
-
-
-
Datele de mai jos se bazează pe notele obţinute de elevi în prima sesiune a examenului de Bacalaureat.
Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau
site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea
opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.
*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor
furnizate de INTUITEXT.