»
Top specializări »
SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX "SF. IOAN GURA DE AUR" TARGOVISTE
SEMINARUL TEOLOGIC ORTODOX "SF. IOAN GURA DE AUR" TARGOVISTE
518
Director
Safta Gheorghe
Mediu
Urban
Forma de proprietate
Public
Tip unitate
Seminar Teologic
Cod SIRUES
1561101783
Eşti director la acest liceu şi vrei să adaugi
sau să modifici aceste informaţii? Apasă aici.
Data de 3 septembrie 1991 va rămâne înscrisă în istoria culturii şi spiritualităţii dâmboviţene prin reînfiinţarea Arhiepiscopiei Târgoviştei.
Odată cu reînfiinţarea Arhiepiscopiei, cum era şi firesc s-a pus şi problema organizării unui învăţământ teologic propriu,. Şcolile teologice fiind pentru activitatea culturală, pastorală şi misionară a unui Centru Eparhial, exact ceea ce plămânii sunt pentru un organism uman.
Î. P. S. Dr. Vasile Targovisteanul, episcop vicar patriarhal, împreună cu preotul Stoica Ion, consilier cultural, au solicitat Sfintei Patriarhiei şi Ministerului Învăţământului distribuirea a 10 locuri la Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” din Bucureşti pentru candidaţii din eparhia Targovistei. Numărul candidaţilor din Dâmboviţa înscrişi şi admişi la concurs a fost mult mai mare şi astfel au fost redistribuiţi la trei Seminarii: Bucureşti, Piteşti, şi...
Data de 3 septembrie 1991 va rămâne înscrisă în istoria culturii şi spiritualităţii dâmboviţene prin reînfiinţarea Arhiepiscopiei Târgoviştei.
Odată cu reînfiinţarea Arhiepiscopiei, cum era şi firesc s-a pus şi problema organizării unui învăţământ teologic propriu,. Şcolile teologice fiind pentru activitatea culturală, pastorală şi misionară a unui Centru Eparhial, exact ceea ce plămânii sunt pentru un organism uman.
Î. P. S. Dr. Vasile Targovisteanul, episcop vicar patriarhal, împreună cu preotul Stoica Ion, consilier cultural, au solicitat Sfintei Patriarhiei şi Ministerului Învăţământului distribuirea a 10 locuri la Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” din Bucureşti pentru candidaţii din eparhia Targovistei. Numărul candidaţilor din Dâmboviţa înscrişi şi admişi la concurs a fost mult mai mare şi astfel au fost redistribuiţi la trei Seminarii: Bucureşti, Piteşti, şi Turnu Măgurele.
În anul şcolar 1992-1993 având în vedere nevoile Arhiepiscopiei şi numeroasele solicitări ale celor ce doreau să urmeze cursurile Seminarului, la propunerea sectorului de învăţământ, Consiliul Eparhial a aprobat înfiinţarea unui Seminar propriu, precum şi aducerea candidaţilor dâmboviţeni de la celelalte Seminarii la Târgovişte. Din partea Arhieopiscopiei Pr. Stoica Ion, împreună cu profesorii Uţa Ana şi Ion Stoica, directorii Liceului I. H. Rădulescu din Târgovişte, au obţinut aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Preafericitului Patriarh Teoctist, ca în spaţiile disponibile din cadrul Liceului 3. I. H. Rădulescu să funcţioneze şi Seminarul nou înfiinţat.
Astfel anul 1992 este anul de naştere al Seminarului Teologic din Tîrgovişte când s-a organizat primul examen de admitere .
Primul director al scolii a fost P.C. Preot Stan Ion (Lazuri), cu o frumoasă pregătire teologică efectuată în ţară şi străinătate şi bogata experienţă didactică si pastorală
Totodată, prin adresa sectorului de învăţământ cu numarul 1169 a Arhiepiscopiei Târgovişte din 17 februarie 1992 , aprobată de Sfânta Patriarhie, au fost aduşi şi elevii de la cele trei Seminarii din ţară formându-se astfel douaă clase de a X-a de seminarişti în cadrul Liceului I.H. Rădulescu cu care au început o colaborare foarte bună, întrucât pe lângă spaţiile de şcolarizare ne-au oferit şi cadrele didactice de specialitate pentru disciplinele laice şi ne-au acordat tot sprijinul bunei funcţionări a procesului instructiv-educativ.
Al doilea director al Seminarului a fost din toamna anului1993 P.C. Pr. Ştefănescu Ioan. În anul 1994, la iniţiativa Pr. Ştefănescu Ioan, la etajul II a fost amenajat un Paraclis cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru nevoile specifice şcolii.
În timpul mandatului Pr. Ştefănescu Ioan, la Seminarul care funcţiona în clădirea internat din incita liceului Ion Heliade Rădulescu, din Târgovişte, au început lucrări de restaurare şi amenajare a unor săli de curs ajungându-se ca în cele din urmă întreaga clădire să fie consolidată şi adaptată nevoilor Seminarului.
În anul 1996 Seminarul a dat prima promotie de absolventi 2 clase de elevi
În anul scolar 1996-1997, ca director al Seminarului Teologic este numit P.C. Preot Moţoc Alexandru. In timpul mandatului său s-a refăcut acoperişul şcolii şi s-au finisat lucrările începute anterior încât şcoala devine autonomă, preluând tot spaţiul, bineînţeles cu acordul conducerii Liceului 3 şi a Inspectoratului Şcolar.
In anul 1999 a fost numit al patrulea director al Seminarului Preotul Safta Gheorghe
Din 1999 Seminarul Teologic din Târgovişte a început să funcţioneze ca Centru Bugetar.
La data de 26. dec. 1999 a fost ales şi instalat noul Arhiepiscop, devenit ulterior şi Mitropolit al Târgoviştei I. P. S. Dr. Nifon, care s-a implicat activ în reorganizarea învăţământului teologic de la Târgovişte, dar şi în viaţa spirituală a Seminarului, fiind prezent la toate evenimentele şi festivităţile importante din cadrul acestuia.
Întrucât vechiul spaţiu de care dispunea Seminarul era insuficient, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Nifon, Pr. Safta Gheorghe, în calitatea de director a început construirea unei noi şcoli, a cărei piatră de temelie s-a pus în septembrie 2007 şi s-a finalizat în 2009, când Înaltpreasfinţitul Dr. Nifon, împreună cu un sobor de preoţi, (consilieri şi profesori) în prezenţa autorităţilor locale l-a sfinţit la 13 noiembrie 2009 . În afară de vechile spaţii ale Seminarului şi de cantină, noua clădire are 8 Săli de curs, o bibliotecă, cancelarie, laborator performant de informatică, 5 birouri şi un paraclis.
In anul 2008 Pr. Safta Gheorghe a restaurat şi vechiul spaţiu al Seminarului şi a izolat termic exteriorul şcolii în parteneriat cu Universitatea Valahia, amenajând şi un spaţiu de parcare, pentru uz intern.
Între profesorii care au desfăşurat activitatea didactică la Seminarul Teologic „ Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgovişte menţionăm :
Din 1992 până în 2004 durata studiilor la Seminarul Teologic a fost de 5 ani şi funcţionau câte două clase paralele şi concurenţa la examenul de admitere a fost mare (4-5 candidaţi pe loc). Începând cu 2004 aşa cum s-a întâmplat la toate instituţiile de învăţământ liceal numărul elevilor este în descreştere. Până în prezent Seminarul Teologic din Târgovişte a scos 14 promoţii de absolvenţi însumând un total de 682 de seminarişti, care au obţinut diploma de bacalaureat.
Din anul 2004 cursurile Seminarul Teologic s-a redus la 4 ani de studiu.
Începând cu anul şcolar 2006-2007, P. C Director Safta Gheorghe, cu binecuvântarea Î.P.S. Mitropolit Dr. Nifon, împreună cu membrii consiliului profesoral au obţinut şi un nou profil filologic, diversificând astfel oferta educaţională în cadrul Seminarului. În prezent, există clase cu profil filologic în toţi cei patru ani de studiu liceal, creindu-se astfel o experienţă în acest domeniu.
Începând cu anul şcolar 2009-2010, conducerea Seminarului cu acordul Î.P.S. Mitropolit Dr. Nifon şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean, au înfiinţat o clasă specială ( a V-a) pentru ajutorarea tinerilor dotaţi din mediul rural cu posibilităţi financiare reduse. Această clasă, cu un program special, are ca obiectiv să permita elevilor dotaţi atingerea unor performanţe educaţionale.
În cadrul Seminarului începând cu anul 1994, cu înalta binecuvântare a IPS Dr. Vasile Costin, Arhiepiscopul Târgoviştei, sectorul cultural-învăţământ,reprezentat de P.C. Pr. Stoica Ion împreună cu P.C. Pr. Ştefănescu Ion, directorul Seminarului Teologic prin adresa 6264 din 24 august au obţinut aprobarea Patriarhiei pentru înfiinţarea Şcoalii de Cântăreţi bisericeşti “Macarie Ieromonahul” cu o durată de trei ani, cursuri de zi şi cu statutul de şcoală profesională., care să pregătească cântăreţi bisericeşti pentru deservirea bisaericilor parohiale din cadrul Centrului eparhial.
Numeroşi absolvenţi ai acestei şcoli au îmbrăţişat cariera de slujitori ai stranei, iar alţii şi-au continuat studiile seminariale îmbrăţişând cariera preoţească ori şi-au îndreptat paşii spre alte ocupaţii.
În anul şcolar 2009-2010 Şcoala de cântăreţi bisericeşti, din cadrul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur”, care de fapt se consideră continuatoarea vechii şcoli de cântăreţi bisericeşti „Macarie Ieromonahul” înfiinţată la Târgovişte în 1909 sub tutela Ministerului Instrucţiunii Publice al Cultelor şi al Mitropoliei Ţării Româneşti, îşi încheie activitatea după ce a pregătit 10 promoţii de absolvenţi care însumează
Informaţii utile pentru admitere 2024
Specializare
Cod 2024
Locuri 2024
Nr. Locuri speciale
Forma Învățământ
Filiera
Profil
Intensiv
Limba de predare
Bilingv
MA 2023
Rromi
R.Moldova
Filologie
193
52
-
-
Teoretica
Uman
-
Limba româna
-
5.37
Arhivă medii de admitere
Specializare
Bilingv
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Filologie
-
5.37
6.17
5.32
6.66
6.06
4.96
5.43
5.66
6.61
0.00
6.11
6.10
5.78
7.38
-
7.46
Teologie ortodoxa
-
-
-
-
0.00
0.00
0.00
-
-
-
0.00
-
-
-
-
-
-
Filologie
Engleza
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
7.44
-
Datele de mai jos se bazează pe notele obţinute de elevi în prima sesiune a examenului de Bacalaureat.
Informaţiile* prezentate pe site-ul AdmitereLiceu.ro au fost preluate din surse publice precum http://admitere.edu.ro, http://bacalaureat.edu.ro, http://evaluare.edu.ro, http://harta.bdne.edu.ro/ sau
site-urile proprii ale instituţiilor de învăţământ. O parte din specializări au fost reorganizate, prin urmare unele date au fost interpretate pentru a facilita compararea mediilor şi stabilirea
opţiunilor. Înainte de efectuarea alegerilor definitive şi completarea fişelor de înscriere, vă recomandăm să consultaţi brosura de admitere distribuită în şcoli şi site-urile oficiale ale
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, pentru erate. Echipa INTUITEXT actualizează în mod constant informaţiile publicate pe AdmitereLiceu.ro, în funcţie de modificările semnalate.
*Datele prezentate au un rol informativ. INTUITEXT nu poate fi făcută răspunzatoare pentru nici o daună, de orice natură ar fi aceasta, provocată utilizatorilor săi de folosirea informaţiilor
furnizate de INTUITEXT.